به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) حسین میرزایی، رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم و تحقیقات فناوری امروز شنبه (23 مردادماه) طی نشست خبری درباره هشتمین جشنواره بینالمللی فارابی توضیحاتی را ارایه کرد و گفت: پیش از این در ادوار قبلی بازه زمانی دریافت آثار 4 ماهه بود اما امسال پس از اعلام فراخوان از یکم مردادماه سال جاری تا پایان تیرماه آثار دریافت شد و تنها این زمان یک هفته تا پایان ششم مردادماه تمدید شد. بنابراین مدت زمان دریافت آثار برخلاف ادوار قبلی کاهش پیدا کرده بود. با این وجود میزان دریافت آثار رکورد 7 دوره قبلی جشنواره را شکست.
وی با تاکید بر اینکه دریافت آثار در جشنواره قابل توجه بوده افزود: برای نخستین بار این دوره از جشنواره به صورت الکترونیکی برگزار شد و به غیر از کتاب تمامی آثار به صورت الکترونیکی به دبیرخانه جشنواره ارسال شدند. بخش داخلی تا پایان 6 مردادماه به پایان رسید اما بخش بینالملل تا یکم سپتامبر همزمان با 10 شهریور ماه آثار پژوهشگران و محققان خارجی را دریافت خواهد کرد. همچنین در رایزنی با برخی از نهادهای خارج از کشور در بخش بینالملل پیشبینی میشود که تعداد این آثار افزایش پیدا کند.
میرزایی در ادامه از وصول 3 هزار و 760 اثر به دبیرخانه جشنواره خبر داد و گفت: این میزان به دلیل ادامه دریافت آثار در بخش بینالملل افزایش خواهد یافت اما از همین تعداد هزار و 570 کتاب، 990 پایاننامه کارشناسی ارشد، 509 رساله دکتری و 691 گزارش پژوهشی به دبیرخانه جشنواره رسیده است. البته به دلیل اهمیت کتاب و گزارش پژوهشی بخش اصل جشنواره به این دو آیتم اختصاص داده شده است.
ثبتنام حقوقی آثار در این دوره از جشنواره
این مقام مسئول، در بخش دیگری از سخنانش از ثبتنام حقوقی آثار در این دوره از جشنواره خبر داد و گفت: امسال بخشی از آثار توسط صاحبان اثر به صورت حقیقی و بخش دیگر توسط ناشران، مراکز دانشگاهی و... به صورت حقوقی ثبتنام شده است. از هزار و 570 کتاب ثبت شده حدود 50 درصد آثار ثبتنام حقیقی بوده و توسط مولفان اثر صورت گرفته است. در بخش گزارش پژوهشی نیز 600 اثر ثبتنام حقیقی شده و در بخش رسالههای دکتری نیز 450 اثر توسط صاحبان آثار ثبتنام شده است. در بخش پایاننامه کارشناسی ارشد نیز 500 اثر حقیقی ثبت شده است.
وی همچنین اظهار امیدواری کرد که با ثبت حقوقی آثار میزان مشارکت در جشنواره فارابی افزایش پیدا کند و با توجه به دیجیتالی شدن دریافت آثار در این دوره از جشنواره این اهتمام افزایش خواهد یافت.
کشف آثار برجسته در حوزه علوم انسانی و اسلامی
رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی با بیان اینکه جشنواره فارابی میخواهد آثار برجسته در حوزه علوم انسانی و اسلامی را کشف کند، یادآور شد: پیش از این سنت رایج در این جشنواره مبتنی بر مشارکت خود افراد و معرفی آثار از سوی صاحبان اثر بوده است اگرچه این نگاه خوب است اما کافی نیست چرا که برخی از صاحبان آثار در جشنواره مشارکت نمیکنند و به همین دلیل ما وظیفه خود میدانیم که این آثار را شناسایی و به جامعه معرفی کنیم، به همین دلیل است که در ثبتنام حقوقی آثار تاکید ویژهای داریم. ثبت حقوقی رسالههای دکتری و سایر آثار اگرچه موجب افزایش میزان آثار دریافتی میشود اما انتخاب اثر کیفی بهتر را ممکن میسازد.
وی تاکید کرد: جشنواره فارابی مهمترین جشنواره علومانسانی در کشور است و برگزارکنندگان آن وزارت علوم، ایسسکو و یونسکو است و در واقع این جشنواره طراز علوم انسانی بهشمار میرود و امیدواریم که مشارکت نیز در آن حداکثری باشد. خوشبختانه امروز در این مسیر قرار داریم و در آینده این هدفگذاری را پررنگتر خواهیم کرد.
میرزایی همچنین با اشاره به بیشترین آثار دریافتی در زیرگروههای فقه و اصول، علوم تربیتی، روانشناسی و علوم رفتاری اظهار کرد: در زیر گروه فقه و اصول 474 اثر و در زیرگروه علوم تربیت روانشناسی و علوم رفتاری 449 اثر به دبیرخانه جشنواره واصل شده است.
68 اثر به بخش بینالملل ارسال شده است
وی در ادامه با اشاره به برخی از کشورهای شرکتکننده در بخش بینالملل جشنواره فارابی اظهار کرد: تاکنون 68 اثر به بخش بینالملل ارسال شده و کشورهایی چون اتریش، روسیه، چین، ژاپن و ... در این جشنواره مشارکت کردند.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایبنا مبنی بر اینکه نگاه اکتشافی جشنواره فارابی به کدام یک از رشتههای شرکتکننده در این جشنواره است، گفت: تلاش ما این است که در همه رشتهها چنین نگاهی را دنبال کنیم و به همین دلیل با تمامی ناشران تماس گرفتهایم و خواستیم که آثارشان را به صورت حقوقی ثبتنام کنند.
میرزایی در بخش پایانی سخنانش از برگزاری اختتامیه هشتمین جشنواره بینالمللی فارابی در هفته پژوهش سال جاری خبر داد و گفت: قرار بر این است که اختتامیه در این هفته برگزار شود اما ممکن است در آینده تغییراتی در برنامه به وجود بیاید. علاوه بر این تمامی برگزیدگان این دوره از جشنواره به همراه خانوادهشان به مشهد مقدس اعزام خواهند شد.
تاکید بر استفاده از تجربیات 7 دوره گذشته
امیر نبوی در این نشست با اشاره به ویژگیهای متفاوت هشتمین جشنواره بینالمللی فارابی گفت: دریافت دیجیتالی آثار و تاکید بر استفاده از تجربیات 7 دوره گذشته از نکات متمایز این دوره از جشنواره است چنانکه در چهارچوب چند جلسه تخصصی با روسای مراکز انجمنهای علمی تجربیات 7 دوره بررسی شده و آییننامه با همکاری وزارت علوم بازبینی و اصلاح شده است.
معاون پژوهشی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی ادامه داد: در جشنواره امسال در هر کمیته علمی دو برگزیده خواهیم داشت، در بخش بزرگسال (بالای 35 سال و جوان زیر 35 سال) آثار برتر معرفی خواهد شد. در بخش بینالملل نیز 5 برگزیده تجلیل میشود.
وی با تاکید بر اینکه روسای کمیتههای علمی از فرهیختگان علوم انسانی کشور هستند، گفت: طی جلساتی در شورای سیاستگذاری داوران جشنواره انتخاب میشوند و با توجه به استفاده از تجربیات علمی در ادوار گذشته امیدواریم که این دوره با کیفیت بهتری برگزار شود چرا که جشنواره فارابی آیینه زحمات محققان علوم انسانی کشور است و میتواند موجب ارتقای کیفی آثار در این جشنواره شود.
نبوی یادآور شود: بخش مهمی از مسائل و دغدغههای جامعه ایران توسط علوم انسانی پاسخ داده میشود و جشنواره فارابی با ایجاد ارتباط میان محققان و عالمان علوم انسانی و پژوهشگران ایرانشناسی و اسلامشناسی میتوانند زمینه مناسبی برای پاسخگویی به چالشها فراهم کنند.
به گفته معاون پژوهشی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی، در این دوره از جشنواره انجمنهای علمی برتر، فصلنامه علمی برتر، نظریهپرداز برجسته، پیشکسوت علوم انسانی و مترجم برتر در قالب بخش جنبی قدردانی خواهند شد.
میخواهیم جایزه فارابی هویت داشته باشد
رضا ماحوزی، دبیر علمی جشنواره فارابی با اشاره به برخی اقدامات صورت گرفته در بخش بینالمللی جشنواره گفت: میخواهیم جایزه فارابی هویت داشته باشد و به همین دلیل با مراکزی از ایرانشناسان خارج از کشور ارتباط گرفتیم و با تعاملات وزارت علوم در خارج از کشور سعی در افزایش مشارکت محققان خارجی داریم.
وی اضافه کرد: همچنین قصد داریم سازمانهایی چون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و ... را به دبیرخانه مرتبط کنیم تا از همافزایی این نهادها برای کیفیت جشنواره بهره ببریم.
به گفته این مقام مسئول، قرار است که جوایز بخش بینالملل در قالب اعطای بورسیه و نیز برخی از فعالیتهایی چون گردشگری علمی صورت بگیرد. علاوه بر این در بخش فرهنگی با همکاری معاونت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی امکان معرفی جایزه فارابی در خارج از کشور و ارتباط با پژوهشگران خارجی فراهم شده است.