به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی کنگره میان دورهای انجمن ایرانشناسان اروپا، با عنوان (همایش آرمان ایران: بزرگداشت پروفسور گراردو نیولی، ایران شناس نامی ایتالیا) پنجشنبه 5 اسفندماه 1395، در این مرکز برگزار شد.
در همایش آرمان ایران: بزرگداشت پروفسور گراردو نیولی، ایرانشناس نامی ایتالیا با همکاری جامعه ایران شناسی اروپا SIE، انجمن بینالمللی مطالعات مدیترانه و شرق ISMEO، رایزنی فرهنگی سفارت ایتالیا در تهران و بنیاد ایران و هند برگزار شد، کاظم موسوی بجنوردی، رئیس مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی، مائورا کنچاتوری، سفیر ایتالیا در تهران و برخی دیگر از ایرانشناسان ایتالیایی و چهرههای فرهنگ و تاریخ ایران سخنرانی کردند.
واسطه شکلگیری تفاهم بین ملتها، همان فرهنگ است
دومین سخنران در بخش خیر مقدم، مائورا کنچاتوری، سفیر ایتالیا در تهران بود. وی در ابتدای سخنان خود گفت: این همایش به اهمیت فرهنگ ایران از دیدگاه ایتالیاییها اختصاص دارد که ما آن را مدیون دانشمندان و محققان ایتالیایی و مؤسسهISMEO و جامعه ایرانشناسی اروپا هستیم.
سفیر ایتالیا در تهران با اشاره به نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، خاطر نشان کرد که ایتالیا در این نمایشگاه که در اردیبهشت سال 1396 در تهران برگزار میشود مهمان ویژه خواهد بود و افزود این نشست درادامه سلسله نشستهایی است که ما به آن مناسبت برگزار میکنیم و یادآور میشوم ایتالیا اولین کشور اروپایی است که به عنوان میهمان ویژه در این نمایشگاه شرکت میکند. دوستان ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت امور خارجه ایران خواستند که فعالیتهای فرهنگی ما فقط به آن ده روز محدود نشود. ما سلسله نشستهایی را تا اردیبهشت ماه برگزار میکنیم تا از یکسو مخاطبین را با فرهنگ ایتالیا آشنا کنیم و از سویی دیگر برای رویداد نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران آماده شویم.
کنچاتوری گفت: این سلسله همایشها با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جمهوری اسلامی ایران از نوامبر گذشته با کنفرانسی درباره آسیای میانه آغاز شده است و نشست امروز هم در چارچوب همین مسیر فرهنگی تا نمایشگاه کتاب قرار دارد. این نشست از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار است زیرا موضوع آن شخصیت مهمی به نام پرفسور گراردو نیولی است و از این رهگذر ما میتوانیم تفاهم فرهنگی بسیار خوبی که بین مردم ایران و ایتالیا وجود دارد را به نمایش بگذاریم.
وی افزود: ما خیلی مایل هستیم که در روابط بین جمهوری اسلامی ایران و ایتالیا اولین کلمهای را که برجسته میکنیم، فرهنگ باشد چرا که همه چیز از فرهنگ نشأت میگیرد و اگر دو ملت بخواهند در زمینههای سیاسی و اقتصادی با همدیگر تعامل داشته باشند، مهمترین موضوع و بسترساز این تعامل، موضوع فرهنگ است و فرهنگها و ملتها باید همدیگر را بشناسند تا بتوانند روابط خودشان را بر آن اساس پایهریزی کنند. در سطح فردی گاهی تفاهم خیلی سریع و در لحظه بین دو نفر ایجاد میشود و برخی مواقع ایجاد ارتباط نیاز به واسطه دارد. این واسطه در شکلگیری تفاهم بین ملتها، همان فرهنگ است و نخبگان و دانشمندان دو کشور مطالعات خود را باعلاقه و عشق و توجه بسیار نسبت به کشور دیگر تا به امروز به انجام رساندهاند و فکر میکنم امروز طرح مطالعات و دیدگاههای پرفسور نیولی توسط دانشمندان حاضر در این نشست به شما نشان میدهد که چطور تفاهم فرهنگی گاه بیواسطه برقرار میشود.
سفیر ایتالیا در تهران در پایان افزود: همه ملتها راجع به تاریخ و فرهنگ خود مطالعه و تحقیق می کنند و گاهی هم توسط کشورهای دیگر مورد مطالعه قرار میگیرند. این خیلی مهم است که بدانیم ملتهای دیگر درباره ما چطور فکر میکنند و در ما چه چیزهایی دیدهاند. به گمان من برای دوستان و مخاطبین عزیز ایرانی هم دانستن اینکه از دیدگاه یک محقق ایتالیایی چطور دیده شدهاند خیلی مهم است. از نظر من نقطه نظرات و مسائلی که ناظرین بیرونی بر آن تأکید میکنند و آن را خاطرنشان میسازند معمولا مسائلی هستند که شاید افراد سریعا خودشان متوجه آن نباشند. از این منظر من فکر میکنم که این نشست بسیار دلفریب خواهد بود و همچنین به لحاظ مطالعاتی بسیار قوی است.
کاظم موسویبجنوردی، رئیس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی در آغاز این مراسم با اشاره به اینکه پس از برجام این نخستین نشست فرهنگی بین ایران و اروپا است، اظهار امیدواری کرد که این کنفرانس سرآغازی برای برگزاری همایشها و فعالیتهای فرهنگی دیگر باشد.
وی افزود: پرفسور گراردو نیولی استاد برجسته زبانهای ایرانی و صاحب آثار متعددی است که یکی از مشهورترین آنها کتاب آرمان ایران است. مراد از آرمان ایران اثبات این نظریه است که برخلاف بسیاری از اقوام و امتها، عنوان و مفهوم ایران از روزگار کهن بر سرزمین مردمی خاص اطلاق میشده و مراد از ایران و حدود و ثغور مفهومی آن کاملا روشن بوده است. مفهوم سیاسی و مذهبی و قومی ایران مفهومی نمادین است که قدمت آن به قرن سوم میلادی میرسد. ولی همین مفهوم نتیجه یک فرآیند بلند مدت تاریخی است و قدمت نام ایران بیشتر از این است و لااقل به عهد داریوش اول میرسد و در کتیبهاش نام آریان و آریا آمده است. این مساله برای ما اهمیت ملی زیادی دارد زیرا بسیاری این شک و تردید را القاء میکنند که گویی از زمان رضاشاه نام ایران معمول شده است.
رئیس مرکز دائرةالمعارف اسلامی در ادامه بیان کرد: بزرگداشت کوششهای علمی دانشمندان فینفسه بسی قابل تقدیر است تا چه رسد به دانشمندی چون گراردو نیولی که عمری را مصروف تحقیق درباره زبانها و گویشها و تاریخ و قدمت نام و مفهوم ایران کرده است. شاگردان پرفسور نیولی اکنون خود در زمره بهترین و دانشمندترین ایرانشناسان بهشمار میروند و به پیروی از استاد مشغول تحقیق در جنبههای مختلف فرهنگ ایران هستند.