خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- «کوهستان گمشده کورش» در دو قسمت گردآوری شده است که قسمت دوم آن نیز با همین نام منتشر خواهد شد. در این کتاب به آرامگاه کورش بزرگ، آرامگاههای هخامنشی پیش از داریوش بزرگ، نقطههای جغرافیایی کتیبه بیستون، کوهستان و آرامگاه آریوبرزن و سردارانش، نخستین مزدک، دومین مزدک هخامشی و تاریخ 9 هزار ساله زرتشتها پرداخته شده است.
محمد رضایی، پژوهشگر تاریخ توسعه بر این کتاب پیشگفتاری نوشته و به این نکته اشاره کرده است که در منابع یونانی، لاتین، ارمنی، سریانی، عربی گذشته تاریخی خود را واکاوی میکنیم. اما حتی اسناد به جا مانده و مکتوب نیز نمیتواند به تنهایی ترجمان دقیقی از کم و کیف وقایع تاریخی گذشته باشد. در برخی موارد تمامی شواهد یک واقعه تاریخی در جریان بعضی حوادث به سهو یا به عمد منهدم شدهاند، در این مورد میتوانیم به سرکوب مزدک و پیروانش توسط خسرو انوشیروان اشاره کنیم قلت منابع و عدم تکافوی اسناد و مدارک یکی از مشکلاتی است که پژوهنده را در بررسی و یا توضیح نظریهاش با شواری روبهرو میسازد.
با تمام توصیفاتی که از دوره هخامنشی توسط مورخان مختلف روایت شده است، متاسفانه آثار به جا مانده از دوره مذکور ناچیز بوده و به جز گور کتیبهها و یا الواح گلی به جا مانده در تخت جمشید که برای ترجمه نزد دانشگاه میشیگان به امانت سپرده شده است آثار قابل ملاحظه دیگری درباره تمدن و فرهنگ این دوره در دسترس نداریم.
رضایی در ادامه به این نکته اشاره کرده است که نجفی متعلق به خانوادهای است که نسل اندر نسل تحقیق درباره جغرافیای تاریخی ایران به ویژه پارت قدیم را سرلوحه خویش قرار داده است، پدر و پدربزرگ وی تحقیقاتی درباره زندگی مزدک و پیروانش در سرزمینی که از سمت شرق به ری محدود است انجام دادهاند و موضوع تحقیق وی در قالب کتابی با نام «سرزمین گمشده مزدک» در سال 91 به چاپ رسید. وی ضمن مطالعه متون تاریخی موجود و استخراج نشانهها و آثار قابل استناد با کندو کاو در پهنه وسیعی از جغرافیای محل مورد نظر که از هگمتانه تا ری وسعت دارد با کاوشهای میدانی در شرایطی بسیار دشوار و کمترین امکانات این پژوهش را پیگیری کرده است.
رضایی به نکتهای نیز درباره جستجوگری گردآورنده کتاب اشاره کرده است که در جستجوهای وی تطابق مکانها و نقطههای جغرافیایی مورد اشاره در متون تاریخی با واقعیت و نشانههای اندک موجود در منطقه است. سالها و ماهها تحمل سختی و رنج کوهپیمایی، پیادهروی، صعود به بلندیها، گذر از کناره درههای عمیق، تشنگی و گرسنگی، آفتابزدگی و خطر حمله حیوانات و از این دست مرارتها از نجفی به معنای واقعی کلمه چریکی فرهنگی ساخته است که دشواریها را به جان خریده و با جمعآوری شواهد در راه ارائه فرضیه وجود پارس کهن در دل سرزمین ماد از هیچ تلاشی فروگذار نکرده است.
گردآورنده کتاب همچنین به جغرافیای تاریخی کلید گمشده پژوهشگران پرداخته و سرزمین پارس را در گزارشهای هرودوت، کتزیاس و گزنفون بررسی کرده است. سپس به ری پایتخت پارس، پارس کهن در شاهنامه، پارس در کارنامه اردشیر بابکان، پاسارگاد، شهر گمشده هبران، رزان در پارس، دهکدههای پارسی، نوری در تاریکی، مشق جنگ در پارس کهن، کورش در منابع اسلامی و... پرداخته است.
«کوهستان گمشده کورش» در 194 صفحه، شمارگان 200 نسخه، با بهای 20 هزار تومان از سوی ناشر، مولف منتشر شده است.