به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) «مراسم رونمایی از 30 عنوان کتاب جدید منتشر شده از سوی نشر وزارت امور خارجه» با سخنرانی عباس عراقچی، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه، دکتر الهه کولایی، استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران، محمد صدر، مشاور وزیر امورخارجه، مرتضی دامنپاک جامی، مدیر مرکز آموزش و پژوهشهای وزارت خارجه، ابراهیم رحیمپور، سفیر سابق ایران در ایرلند، محمدرضا باقری، سفیر سابق ایران در ترکیه چهارشنبه 22 اردیبهشت در سرای اهل قلم بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد.
توکیو دهه 70 با امروز قابل مقایسه نیست!
عراقچی درباره کتاب «دیپلماسی آبهای فرامرزی و نظام بین الملل» گفت: احتمالا کتاب را زیر و رو کردید تا ردی از برجام در این اثر پیدا کنید اما به موضوع دیپلماسی آبهای فرامرزی رسیدید. درگیری من با این موضوع از 10 سال پیش آغاز شد؛ زمانی که در اداره کل حقوق وزارت امور خارجه مشغول به کار شدم و با مسایل حقوقی آب و آبهای فرامرزی روبهرو شدم. از جمله مشکلی که ما با عراق در حوزه اروندرود داشتیم، مجموع اطلاعات و گزارشهایی را از این موضوع جمعآوری و مکتوب کردم و کنار گذاشتم تا اینکه در سفری به ژاپن با شهردار توکیو در موضوع کنترل هدر رفت آب در شبکههای شهری گفتوگو کردیم.
وی افزود: شهردار توکیو در مساله موضوع کنترل هدر رفت آب در شبکههای شهری تجربه موفقی را پشت سرگذاشته بود و حدود 20 درصد آبی که از لولههای شهر هدر میرفت را در یک برنامه چند ساله به دو درصد کاهش داده بود و این مساله بسیار مهم بود. ژاپنیها در مسایل شهری بسیار خوب عمل کردند و اگر تاریخ دهه 70 توکیو را ورق بزنید میبینید که در این شهر مانند تهران دارای جمعیت فشرده، شلوغی، آلودگی هوا و سردرگمی ترافیک بودهاند اما با پشت سرگذراندن برنامههای فشرده توانستهاند توکیو را به شهری موفق تبدیل کنند.
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه ادامه داد: شهردار توکیو آماده بود که تجربههای موفق مدیریت شهری به ویژه در حوزه مهار موضوع کنترل هدر رفت آب در شبکههای شهری را به مسئولان تهران منتقل کند. شهری که با بیش از 30 درصد هدر رفت آب شهری مواجه است آن هم در کشوری که با کمبود آب دست و پنجه نرم میکند. از ژاپن که برگشتم با دیپلماسی دیگری آشنا شدم و آن دیپلماسی آب مجازی بود.
عراقچی اظهار کرد: در کتاب «دیپلماسی آبهای فرامرزی و نظام بین الملل» به مساله کمبود آب که در دنیا جدی است و بیش از یک پنجم جمعیت جهان با آب شیرین دسترسی ندارند، پرداخته شده است. مشکلی که در آینده بیشتر نیز خواهد شد و تبعات سنگینی به دنبال خواهد داشت. ما در قارهای زندگی میکنیم که 5 درصد جمعیت جهان را در خود جای داده است در حالی که یک پنجم آبهای شیرین جهان در این قاره وجود دارد.
وی افزود: از طرف مرزهای شرقی آب به کشور ما وارد و از سمت شرق آب به کشور همسایه سرازیر میشود. بنده با تشویق دکتر حمیدنیا مکتوبات گذشته خود را جمعآوری و مرتب کردم. در فصل نخست «تئوری آبهای فرامرزی و دیپلماسی آب» شرح داده شده است. در فصل دوم به «آبهای فرامرزی در آفریقا» اشاره میکند و «آبهای فرامرزی در جمهوری اسلامی» فصل سوم کتاب را تشکیل میدهد. بحث «دیپلماسی آبهای فرامرزی» مقوله جدیدی است که امیدوارم ادبیات آن در کشور ما گسترش پیدا کند.
گزارش تکمیلی این نشست به زودی منتشر خواهد شد.