علیرضا بهرامی، مدیر انتشارات آرادمان درباره برگزاری نمایشگاه کتاب در شهرآفتاب به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: بنده معتقد نیستم که بتوانیم به طور مطلق بگوییم نمایشگاه اتفاق خوبی است و یا برعکس. بنابراین اگر بخواهیم نگاه منصفانهای داشته باشیم باید نگاهمان متعادل باشد؛ با در نظر گرفتن اینکه انتقال نمایشگاه از فضایی که مناسب نمایشگاه نیست به جایی که برای رویدادهای نمایشگاهی ساخته شده، میتوان گفت اتفاق خوبی است.
وی افزود: این انتقال مانند هر جراحی که عوارض، درد و خونریزی دارد، عوارضی را در پی خواهد داشت اما مساله نخست اینجاست این که دوره سپری میشود و در دوره بعد نمیتوانیم بگوییم مسائل و مشکلات موجود به دلیل انتقال نمایشگاه است. نکته دوم بسیاری از مسائلی است که در اینجا وجود دارد و ربطی به شرایط سختافزاری انتقال نمایشگاه ندارد و به بیتدبیریها مربوط میشود. ضعف در مدیریت برای مثال در نوع چیدمان غرفههای ناشران، سرگردانی بازدیدکنندهها در رابطه با اطلاعرسانی به ویژه در چند روز نخست نمایشگاه یکی از نکات منفی نمایشگاه بود.
مدیر انتشارات آرادمان ادامه داد: خدمات رفاهی مساله دیگری است به طوری که نمیتوانیم بگوییم برای این خدمات پیشبینی در میان نبوده، اما نسبت به برخی جنبههای آن غفلت شده است. برای مسال آبخوری در این نمایشگاه به چشم نمیآید.
بهرامی عنوان کرد: در همه کشورهای توسعه یافته دنیا، فضای نمایشگاهها در خارج از شهر است اما با امکان دسترسی که از قبل بر آن تفکر شده است. در سه چهار روز نخست گشایش نمایشگاه، صبحها در مسیر شهرآفتاب هجمه ترافیکی ایجاد میشد به طوری که باید گفت بانیان نمایشگاه خوششانس بودند که منجر به تلفات جانی نشد؛ برای مثال مردم از نمایشگاه خارج میشدند تا به سمت تهران بروند و در این میان ناچار میشدند برای دوربرگردان اتوبان از پل فرودگاه امام بروند و این باعث میشد در طی مسیر 20 کیلومتر رفت و 20 کیلومتر برگشت را متحمل بشوند. در این 40 کیلومتر ممکن بود به دلیل وجود چاههای عمیقی که اطراف منطقه است، حادثه یا تصادفی به وجود بیاید!
وی افزود: برخی رانندهها برای طی نکردن مسیر 40 کیلومتری رفت و برگشت به سمت فرودگاه امام خمینی، از جاده خارج میشدند و در مسیر غیرآسفالت دنبال راهی برای رفتن به تهران میگشتند. از این نظر باید گفت مسئولان در این زمینهها رویکرد ضعیفی داشتند. اگر بانی سختافزاری نمایشگاه نخواهد این روند را برای سالهای آینده اصلاح کند، آن وقت نمیتوانیم بگوییم جابهجایی نمایشگاه اتفاق خوبی بود. با این تفاصیل به دلیل سال نخست برگزاری نمایشگاه در شهر آفتاب تا اندازهای میتوان با برخی مسائل و مشکلات مدارا کرد.
مدیر انتشارات آرادمان در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا مخاطب کتابخوان بالای شهر یا چهرههای اهل کتاب به بیست و نهمین نمایشگاه کتاب تهران در شهر آفتاب آمدهاند؟ گفت: به نظرم مسئولان نمایشگاه نیز این امر را پیشبینی و مشوقهایی را با افزایش بن دانشجویی و اعطای بن دانشآموزی اعمال کردند. این رویکرد نشانه این است که آنها نیز میدانستند که با انتقال نمایشگاه با افت مخاطب مواجه خواهند شد. بله، این امر درست و تا اندازهای نیز محسوس است، زیرا مخاطبی که به نمایشگاه برگزار شده در مصلی میآمدند، افرادی بودند که تا پایان ساعات اداری در محل کار خود به سر میبردند و این امکان برای آنها وجود داشت تا بعد از اتمام کار به نمایشگاه بیایند. امسال نمیتوان این تصور را کرد که آنها ساعت 4 بعدازظهر حرکت کنند و عصر به نمایشگاه شهرآفتاب برسند و تنها 2 ساعت را صرف بازدید و خرید از نمایشگاه کنند.
بهرامی افزود: با این برنامه فشردهای که در طول روزهای هفته وجود دارد، طبیعتا بازدید و خرید از نمایشگاه برای قشر شاغل اداری تنها در پنجشنبه و جمعه مقدور خواهد بود که در این دو روز پایان هفته نیز با انفجار جمعیت در نمایشگاه مواجه هستیم و خرید کتاب برای مخاطب به دلیل ازدیاد جمعیت بسیار دشوار است.
وی ادامه داد: برای جبران این کمبود، این گونه برنامهریزی شده که تعدادی از افرادی که در اطراف نمایشگاه زندگی میکنند و سالهای قبل برای بازدید از نمایشگاه نمیآمدند امسال به دیدار این رویداد فرهنگی آمدند. البته بنیه مالی این افراد ضعیفتر از بازیدکنندگان نمایشگاه برگزار شده در مصلی است و بر میزان خرید آنها تاثیر گذاشته است. اما نکتهای را نباید از نظر دور داشت که کلا وضعیت خرید کتاب در طی چند سال اخیر روبه کاهش بوده و علت آن تنها انتقال نمایشگاه نیست.
مدیر انتشارات آرادمان در رابطه با سخن ناشران مطرح درباره میزان فروش کتاب در شهرآفتاب گفت: هر سال قیمت تمام شده کتابها با توجه به بهای کاغذ و سایر ملزومات آن افزایش پیدا میکند، زمانی که کالا یا جنسی گران میشود، قدرت خرید مردم کاهش پیدا میکند. در واقع میخواهم بگویم ناشران درست میگویند اما در رابطه با اینکه صرفا انتقال و جابهجایی نمایشگاه باعث این افت و کاهش فروش شده، استدلال درستی نیست و درک علت آن باید بر اساس یک بررسی علمی باشد.
بهرامی افزود: من در صحت سخن ناشران مطرحی که از فروش خود اظهار نارضایتی میکنند، قدری تردید دارم. زیرا این ناشران همیشه بیشترین فروش را در نمایشگاه دارند و همیشه مانند بازاریها با داشتن درآمد آنچنانی میگویند وضع بازار خیلی خراب است. بنابراین ناشران مطرحی که در پاسخ شما از میزان فروش میگویند اوضاع خیلی خوب نیست در واقع میخواهند میزان فروش خود را کتمان کنند.
وی درباره پرفروشترین کتابهای ارائه شده در غرفه این انتشارات در بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: «فنون شاعری از نگاه شمس لنگروی»، «مرگ در بعدازظهر» اثر ارنست همینگوی با ترجمه سحر محمدبیگی از پرفروشترین کتابهای این انتشارات هستند.
بهرامی افزود: کتابهای ارائه شده در غرفه ما تلفیقی از نویسندگان و شاعران جوان (برگزیده آثار کتاب سال جایزه خبرنگاران از دوره چهارم تا نهم) و مولفان مجرب است.
مدیر انتشارات آرادمان ادامه داد: برخی از کتابهای عرضه شده از آثار مولفان معتبر شهرستانی است و تلاش بر این بوده که هویت فرهنگی و ادبی انتشارات بیش از جنبههای اقتصادی آن مدنظر قرار گیرد.