رضا صمیم، عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) از ارائه جدیدترین کتاب خود در نمایشگاه با عنوان «مطالعات اجتماعی فناوری: تاملات نظری و میانرشتهای» خبر داد و گفت: این کتاب مجموعه کامل مقالات ارائه شده در همایشی است که سال 93 برگزار شده بود. «همایش مطالعات فرهنگی و فناوری» عنوان این همایش بود و تاکنون مشابه آن در ایران برگزار نشده بود.
وی ادامه داد: بنابراین در ایران، همایشی برای تکنولوژی و مطالعات اجتماعی نداشتیم که با تولیت اصحاب علوم انسانی برگزار شود و همیشه این گونه همایشها در انحصار فارغالتحصیلان رشتههای فنی بوده و کمتر اصحاب علوم انسانی به این موضوع پرداختهاند.
وی افزود: در همایشی که در سال 93 برگزار شد، حدود 20 مقاله ارائه و از این تعداد، 12 مقاله برای تکمیل کتاب استفاده شد. همچنین چون کتاب تا پایان سال 94 فرصت انتشار داشت، نویسندهها روی مقالاتشان کار کردند.
به گفته صمیم، کتاب شامل دو بخش اصلی «مباحث نظری و تئوریک درباره مطالعات اجتماعی و تکنولوژی» و «تاملات میان رشتهای» است. در مباحث نظری، بنیانهای نظری تکنولوژی توسط کسانی که ادعای بحثهای فلسفی و نظری دارند، مطرح شده است.
در بخش میان رشتهای نیز کسانی که خواستند بین تکنولوژی و حوزه تخصصی خودشان ارتباط برقرار کنند، مطالبشان را بیان کردند، به طور مثال نظرات کسانی که بین تکنولوژی، اقتصاد، تکنولوژی و زنان ارتباط برقرار کردهاند، بررسی شده است. لازم به ذکر است در هر بخشی 6 مقاله آمده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه مقالات نوشته دو گروه متخصصان جوان و پیشکسوت است، گفت: در این کتاب از مقالات متخصصان جوان و نیز متخصصات پیشکسوتی چون مقصود فراستخواه و محمدامین قانعیراد استفاده شده است.
وی در توضیح بیشتر بخشی که مرتبط با مقاله «زنان و تکنولوژی» است، گفت: در این مقاله به دیدگاههایی پرداخته شده که میگوید تکنولوژی مصرف مردانه دارند و ما اگر بخواهیم تکنولوژی معنای مردانه را از دست بدهد باید شکل مصرف را تغییر دهیم.
صمیم در بخش پایانی سخنانش در ارزیابی از بازار کتابهای علوم اجتماعی گفت: ناشران خصوصی کتابهای متنوعتر و جذابتری را به نمایشگاه آوردند اما بخش دولتی که عمده بودجه را در دست خود دارد آثار با تنوع و تکثر کمتری را منتشر کرده است.