به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) کتاب «اُتانازی: به مرگی و چالشهای آن» نوشته نوذر آقاخانی، کاظم ایزدی، حسن فرشتیان و ایرج سبحانی از سوی انتشارات کندوکاو روانه بازار نشر شده است.
تعریفها، بهمرگی و جامعهی ایران، اتانازی و مذهب، مسئولیت مرتکبان تانازی، اتانازی در میراث مکتوب تصوف و عرفان و اتانازی و اجتماعی عناوین فصول ششگانه این کتاب هستند.
نگاه ایرانیان به مرگ در اثر بیماری در سیسال اخیر توأم با ناهنجاریهایی بوده که توجه همهی شهروندان، مسئولان حقوقی و اخلاقی را میطلبد. برخی از شهروندان بهدرستی تقاضای توسعه «پلیاتیف (تسکین) درمانی» برای بیمارانی را دارند که به علت ناعلاجبودن بیماری شان با وجود درد و رنج به حاشیه کارگاههای درمانی رانده شدهاند. همچنین، همزمان با مدرنشدن جامعه لزوم ادامه حیاتِ صرفاً نباتی در این موارد مورد پرسش برخی دیگران از شهروندان است. تقاضای اُتانازی (به مرگی فعال) در کشور در روندی نامتعادل، و متأثر از بُعد اقتصادی، کاربرد یافته است. این در حالی است که مقررات یا قانونی شفاف این کاربرد را تحت پوشش ندارد و برخی نگران ناهمگونی میان میل شخصی، اعتقادات مذهبی یا فلسفی خویش با این روند نامنظم، ولی جاری در کشور، هستند.
علت اصلی این ناهمگونی نبود بحث کافی در این زمینه و شرکت نداشتن شهروندان در آن است. در مجموعهای که در دست دارید چهار کارشناس (پزشک، جامعهشناس، روحانی و حقوقدان) سعی دارند تا مقدمهای برای این بحث فراهم کنند. هدف این تحقیق اشاره به برداشتهای فلسفی، تاریخی، دینی، حقوقی و نیز ارجاع به تجربهی جوامع غربی و لوایح قانونی نهادینهشده در آن کشورها بوده است. شهروندان بیهراس و با این پیش درآمد آمادگی ورود به این بحث را کسب خواهند کرد. باشد که در این خطه گریز از پرداختن به پدیدههای بغرنج جای خود را به تأهل با حوصله و استوار بر عقلانیت بدهد و خصوصیات بومی نیز محترم شمرده شوند.
خواننده عاجل با مراجعه به فصل آخر کتاب به پهنه بحث و سنتز آن مشرف خواهد شد و با تکیه بر موارد مشخصی که در جلد دوم کتاب ـ که در دست تهیه است ـ خواهد به بررسی چندبعدی (اخلاقی، اقتصادی، فنی، مدیریتی) این معضل پرداخته و راه برونرفتی خواهد یافت از تضاد میان باورهای شخصی و امکانات عقلانی استفاده از دستآوردهای نوین علم پزشکی. هدف نهایی محققان ایجاد بستری است برای طرح بحثهای اخلاقی و شفاف در جامعه تا مسئولان، پزشکان و پیراپزشکان به اهمیت پیگیری و تهیهی متون قانونی جامع در این زمینه پی برند و گام موثری در این راستا برداشته شود.
در پشت جلد کتاب میخوانیم: «مقوله مرگ در اثر بیماری در سیسال اخیر در ایران توأم با ناهنجاریهایی بوده که توجه لازم همه را میطلبد. برخی از شهروندان به علت ناعلاجبودن بیماریشان و با وجود درد و رنج به حاشیهی کارگاههای درمانی رانده شدهاند. تقاضای اُتانازی (بهمرگ فعال) در کشور در روندی نامتعادل و متأثر از بُعد اقتصادی کاربرد یافته است. در حالی که مقررات شفافی این کاربرد را تحت پوشش نداشته، برخی نگران ناهمگونی میان میل شخصی، اعتقادات مذهبی یا فلسفی خویش با این روند نامنظم جاری در کشور هستند. هدف این تحقیق اشاره به برداشتهای فلسفی، تایخی، احادیث و فتاوی و همچنین ارجاع به تجربهی جوامع غربی و لوایح قانونی نهادینهشده در این کشورهاست تا شهروندان ایرانی بیهراس و با پیش درآمدی از کاوش متخصصان (پزشک جامعهشناس، روحانی و حقوقدان)، بحثی شفاف در جامعه مطرح و مسئولان، پزشکان و پیراپزشکان را متوجه اهمیت تهیهی متون قانونی جامع در این زمینه کنند.»
کتاب «اُتانازی: به مرگی و چالشهای آن» نوشته نوذر آقاخانی، کاظم ایزدی، حسن فرشتیان و ایرج سبحانی با شمارگان 550 نسخه در 194 صفحه به بهای 14 هزار تومان از سوی انتشارات کندوکاو منتشر شده است.